Bårdar feirer 80 år!

Bårdar feirer 80 år!

Bergljot Bårdar Nordal hadde lenge syslet med tanken om å komme i gang med danseskole og tok skrittet fullt ut da hun åpnet Danseinstituttet i Torstedgården, Stortingsgaten 30 i 1937. Det var en tid med en mengde etablerte danseskoler i Oslo, men Bergljot lot seg ikke skremme av konkurransen. Hun hadde gjemt en liten hemmelighet i ermet: Swing var en gryende motedans ute i verden, sprunget ut av jazzen.

I september 1937 flyttet Bergljot Bårdar Nordal fra Stortingsgaten 30 til større lokaler i Cort Adlers gate 12. Her åpnet hun med navnet «Swing Danseinstitutt» og averterte kurser for studenter, ungdom og voksne – nybegynnere og litt øvet, samt «privattimer hele dagen», alle dager i uken.

Swing var noe nytt og populært og Bergljot arrangerte treningsaftener med orkester – blant andre Torshaugs trio og The Four Swingers – i en sal på 200 kvadratmeter. Den gang kostet hele kurset på åtte uker 18 kroner – som kunne deles! Grunnlag for undervisningen fikk hun i København, som medlem av Terpsichore. Det var vanlig at danselærerne reiste hit for å få nye impulser og materiell. Hun tok eksamener i London og ble Associate Imperial Society i 1938.

Swing ble et varemerke for Bårdar i alle år. Men hun var stadig våken for videre fornyelser. I 1937 markedsførte hun steppdans og engasjerte Jack Lemkow som instruktør. I 1938 grep hun tak i Glenn Millers og Count Basies musikk og introduserte jitterbug, en hurtig jazzrytme som kom på mote i USA i 1940, men som først inntok norske dansegulv etter krigen.

I krigsårene 1940-45 satte okkupasjonsmaketen en stopper for all organisert dans, men i 1945 gjenåpnet Bergljot Bårdar danseskolen, denne gangen i Kristian Augustsgate 15, hvor instituttet holdt hus frem til utgangen av 2012. I januar 2013 flyttet Bårdar til nye og tidsriktige lokaler i Rosenkrantz gate 22.

Bårdar har i alle år fanget opp nye dansetrender på et tidlig stadium. På 1950-tallet var danseskolen blant de første til å sette latinamerikanske rytmer på programmet. I 1982 lanserte Bårdar i samarbeid med Anne Kristoffersen, som første danseskole i Norge, kurs i aerobic.

Bårdar Dancing Team startet opp på 1980-tallet og gjorde stor suksess med forskjellige turneer og TV-opptredener. I 1999 ble det profesjonelle dansekompaniet Bårdar Danseteater etablert.

Freddy Haugan tok sine første dansetrinn på Bårdar tidlig på 1960-tallet, og begynte etterhvert å undervise ved danseskolen. I 1995 etablerte Freddy og Hilde Haugan Bårdar Akademiet, som skulle være en utdanningsskole for artister med undervisning i dans, musikaldans og musikkteater. I 1998 kunne Bårdar også tilby videregående utdanning gjennom samarbeid med Treider Private Gymnas. I dag er Bårdar blant Norges ledende utdanningsinstitusjoner innen dans og musikkteater. Skolen mottar støtte fra Kunnskapsdepartementet.

Telefonbestilling: 815 33 133

Bestilling/gruppebestilling:
billetter@chatnoir.no

Forestillingsfakta

Dans

Showstart: 21 jan 2018

Showslutt: 21 jan 2018

Billetter:

Ordinær: kr 300,- inkl. avgift

Student: kr 170,- inkl. avgift

Med: Tidligere elever og elever ved Bårdar Akademiet.

Spilletid: 2 timer inkl. pause

Produsent: Bårdar